Eticheta si bunele maniere la petreceri (recomandari)

Despre cum sa ne purtam pe ringul de dans si respectarea bunelor maniere se va mai scrie mult. Mi-a placut in mod special recomandarile lui Lorant Loga – Loga Dance School, Satu Mare si cu avand permisiunea dumnealui, o sa le reiau aici integral asa cum au fost scrise.

Barbatul se va opri respectuos in fata partenerei vizate, se va înclina cu un gest galant si fin înaintea acesteia si o va întreba politicos: “Îmi acordati va rog acest dans?” Evident utilizarea stricta a acestei formule nu este obligatorie. În ceea ce priveste înclinarea, aplecarea spre partenera, aceasta poate parea putin demodata pentru vremurile noastre. Cu toate acestea acest gest nu a fost mentionat degeaba caci el exprima respect si consideratie pentru persoana careia îi este adresat.

Domnisoarele si doamnele vor accepta desigur invitatia caci nu este deloc frumos si etic sa refuze, mai ales un partener cu care înca nu au dansat. Un refuz poate interveni doar în caz de oboseala accentuata, sau daca într-adevar femeia nu doreste din diverse motive sa danseze cu barbatul respectiv. Atragem însa atentia aici ca nu este deloc recomandabil si etic a face un sport din acest lucru. Refuzul este perfect motivat daca dansul respectiv a fost deja promis unui alt partener. Se recomanda totusi ca orice refuz sa fie explicit si de asemenea sa fie facut cu multa gratie, respect si tact. Mai mult decât atât, daca ai refuzat pe cineva, atunci în perioada imediat urmatoare, de exemplu pe melodia in curs, nu este deloc frumos sa accepti pe altcineva, nici daca respectivul este Brad Pitt în persoana, sau printul fermecat din poveste! Un asemenea gest arata o lipsa profunda de respect si este extrem de nepoliticos.

În cazul în care barbatul este invitat la dans de catre o domnisoara sau doamna (“Damen Tango”) acesta va accepta desigur invitatia cu exceptia unor situatii extreme pe care însa vor trebui sa fie motivate explicit si respectuos.

Dupa invitatie, barbatul îsi ofera bratul partenerei de dans si o conduce în ring. Daca este spatiu suficient si riscul de a se lovi de alte cupluri este mic, barbatul îsi poate lasa partenera în fata. Apoi barbatul alege locul, spatiul potrivit si se angreneaza în dans cu partenera sa încasând cu rabdare, stoicism si un zâmbet permanent pe buze toate eventualele calcaturi, palme si lovituri cu tocurile ascutite.

Foarte important ! În timpul dansului barbatul va da dovada de o continua vigilenta fiind mereu atent la ceilalti dansatori, la celelalte perechi, si îsi va conduce partenera de asa maniera încât sa evite orice ciocniri sau accidente. Daca însa totusi se întâmpla asa ceva, atunci va opriti si va cereti scuze de la ceilalti. Nivelul de dans superior nu înseamna sub nici o forma ca nu mai trebuie sa fii atent la cei din jurul tau.

Daca un barbat se apropie de un grup mai mare de femei cu intentia de a invita o partenera la dans si o alta persoana decât cea vizata de el se considera invitata raspunzând invitatiei sale, barbatul va dansa cu aceasta, urmând ca eventual la dansul urmator sa invite persoana dorita initial. Sub nici o forma nu va formula afirmatii de genul : “Scuza-ma dar stii, de fapt nu cu tine doream sa dansez …“

Barbatul nu îsi va parasi si nu îsi va lasa singura sub nici o forma partenera în ring pe timpul dansului. Va rugam sa fiti rabdatori si îngaduitori cu începatorii ! Nu schimbati niciodata partenera doar pentru ca ati constatat ca nu este o dansatoare avansata si ”… nu se prea descurca…!?!”.

FEMEIA NU VA ACCEPTA NICIODATA O INVITATIE NECORESPUNZATOARE LA DANS !

DIN PACATE UNII BARBATI DAU DOVADA UNEORI DE LIPSA DE RESPECT FATA DE PARTENERELE LOR, LE FAC DOAR UN SEMN CU MÂNA, SAU LE INVITA LA DANS PRIN INTERMEDIUL UNOR INTERJECTII, SUNETE NEINTELIGIBILE SI APOI SE MAI SI ASTEAPTA CA ACESTEA SA SARA IMEDIAT ÎN SUS.

ÎNTR-UN ASEMENEA CAZ DOMNISOARELE SI DOAMNELE VOR REFUZA PUR SI SIMPLU INVITATIA. DE ASEMENEA, DACA PE PARCURSUL DANSULUI FEMEIA SE SIMTE INCOMOD, ÎNJOSITA, NERESPECTATA, NEGLIJATA, POATE SA ÎI MULTUMEASCA PARTENERULUI PENTRU DANS SI SA ÎL LASE ACOLO, MOTIVÂND ÎN CÂTEVA CUVINTE GESTUL SAU.

Dupa ce dansul a luat sfârsit, barbatul îi multumeste partenerei pentru atentia acordata, si o conduce înapoi la locul sau. Este foarte nepoliticos sa îti lasi partenera pe ringul de dans.

Nu predam, învatam sau criticam pe nimeni în timpul dansului! La chefuri ne distram si urmarim sa ne simtim cât mai bine cu totii! Nu predam, învatam sau criticam pe cineva nici în afara chefurilor, exceptie facând cazurile când suntem rugati sa dam câteva indicatii !

Prezentarea: femeia îsi întinde mâna, barbatul se prezinta primul, si apoi se prezinta femeia. (Vom fi atenti sa retinem numele celuilalt).

Îmbracamintea: Daca nu exista “dress code” (adica tip special de îmbracaminte impus de organizatori), atunci evident toata lumea se va îmbraca cu ceea ce considera (important este ca echipamentul sa fie curat si asortat). Daca însa exista “dress code” impus, atunci acesta trebuie respectat. De altfel, nu cu multi ani în urma, nivelul si reusita unei petreceri dansante erau date si de îmbracamintea si aspectul fiecaruia. Cei ce se pregateau pentru un eveniment o faceau intr-un “mod special”. Eleganta si rafinamentul îsi au si ele rolul si menirea lor !

În sfârsit, iata si câteva cuvinte cheie, care alaturi de satisfactia pe care ti-o ofera dansul, pot sa dea un plus de savoare acestor evenimente transformându-le în experiente de neuitat. Aceste cuvinte sunt : DESCHIDERE, AMABILITATE, ATENTIE .

Lorant Loga
Loga Dance School , Satu Mare
www.logadance.ro
office@logadance.ro

 

Leave a reply