Am intalnit inca un om care simte cu adevarat salsa si sustine fenomenul salsa in Romania: Grigore Daniel. Sambata, 22 octombrie 2011, sper sa il pot cunoaste personal si sa ii pot strange mana. Am primit permisiunea dumnealui de a prealua intreg articolul publicat pe Facebook si a-l publica aici:

 

Salsa dincolo de… salsa

Cu siguranta un titlu ciudat, pentru un articol in care incerc sa identific originile si semnificatia acestui cuvant, dar sper ca pana la final, titlul asta sa-si gaseasca o justificare, sau sa-i gasesc eu .., sau .., ceva.

Sarcina pe care mi-o asum poate parea simpla, dar nu este deloc daca incerci sa surprinzi multitudinea culturala, cu toate nuantele si influentele care au contribuit la ceea ce este astazi salsa.

E un dans, e un stil muzical, un deliciu culinar? Wtf is it?

E un sincretism. Un cuvant pe care probabil va trebui sa il cautati in dictionar ca sa vedeti ca nu exista nici o legatura, in ciuda asemanarii fonetice cu un alt cuvant la care probabil va ganditi.

The only salsa I know comes in a bottle. I play cuban music – Tito Puente

Pentru unii inseamna Fania Records, pentru altii inseamna 6 schimburi de greutate pe 123, 567, sau poate doar o scalambaiala ciudata pe care nu au experimentat-o altfel decat din pozitia de spectatori.

Pentru multi altii insa, inseamna sa gandesti dincolo de limitele si rigorile impuse de un curent anume. Salsa inseamna multe lucruri, dar cel mai mult inseamna libertate de expresie in dans si in muzica.

Din punct de vedere istoric, originea acestui stil muzical se afla undeva la confluenta dintre muzica si cultura afro cu cea hispanica.

Mai exact, ritmurile instrumentelor de percutie ale africanilor vanduti ca sclavi in America, s-au suprapus cu acordurile de fado si flamenco ale spaniolilor colonizati in america latina. Cam asa s-au nascut stiluri muzicale precum Son, Son Montuno si Guaracha, care au dominat din punct de vedere cultural Cuba si majoritatea populatiei vorbitoare de spaniola din america latina.

In statele unite, Son-ul cubanez a fost preluat de catre muzicienii de jazz si big-band-urile care erau in voga in america anilor 50, si s-a nascut inca un stil numit mambo.

Salsa a capatat cumva identitate si recunoastere ca stil muzical in anii 60 – 70 odata cu aparitia casei de discuri Fania Records, care a promovat cu succes artisti ale caror nume au sonoritate si in ziua de azi, la mai bine de 40 de ani: Celia Cruz, Larry Harlow, Willie Colon, Hector Lavoe.

Sunt foarte multi muzicieni celebri care au contributi la evolutia stilului. Fundatia ritmica cladita pe clavele Son-ului cubanez a fost preluata de cantareti de jazz precum Eddie Palmieri, Tito Puente si Ray Baretto, care si-au dat seama de posibilitatile nelimitate de expresie si de improvizatie oferite de stil.

Dar de la origini si pana in ziua de astazi acest stil muzical a cunoscut o evolutie permanenta, si a facut inconjurul lumii de nenumarate ori, preluand si imprumutand in egala masura influente si elemente culturale de peste tot. De aceea putem identifica elemente comune intre salsa si rock’n’roll, rhythm and blues, hip-hop, jazz, bossa, batucada, etc.

I don’t believe salsa is a rhythm or genre that can be identified or classified. Salsa is an ideea, a concept, the result of a way of approaching music from the latin-american cultural perspective – Willie Colon

Nu inseamna ca salsa este un melanj fara identitate si fara valoare culturala. Este o idee care e evoluat odata cu societatile care au adoptat-o.

Ideea la care vreau sa ajung si motivul pentru care am facut aceasta pledoarie, a plecat cumva de la o discutie pe care am avut-o cu Justinian Radu legata de preferintele consumatorilor de salsa din Romania.

Justinian este unul din putinii oameni care incearca sa sustina curentul Salsa in Romania, prin mijloacele si resursele pe care le are. Daca ati fost macar odata in Salsa For You, cu siguranta stiti despre cine este vorba.

Pe scurt i-am propus sa testam receptivitatea oamenilor la toata aceasta diversitate de genuri muzicale pe care le-am descris aici, evident intr-o formula adaptata pentru ringul de dans. Cum voi face asta si daca voi reusi, veti putea vedea sambata pe 22 octombrie in clubul Salsa For You unde va invit de pe acum la o seara, sa spunem… mai speciala.

Autor: Grigore Daniel

One Response to “Salsa dincolo de… salsa”

  1. Buna tuturor. Va felicit pentru ideea blogului asta si chiar daca exista si persoane care sunt de alta parere (carcotasii..) eu va sfatuiesc sa-i dati inainte. Cine poate aprecia sincer, o s-o faca. Multa bafta in continuare.

Leave a reply