Concepte de baza de comportament in salsa

Daca o mare parte din cei care danseaza au luat candva cursuri de dans, putini sunt cei care au beneficiat de de niste norme de comportament de baza in salsa, pe care ar trebui sa le respectam cu totii. Ideea de a face un mic indrumar apartine Andreei Georgescu si lui Adrian Popita de la Solo Baila, pe care l-au si prezentat in cadrul unui wokshop la Crazy Salsa Fest 2011.

Cele 10 reguli de baza sunt:

1. Tinuta corespunzatoare.
Imbracati-va adecvat locului in care va duceti, acordand atentie cu ceea ce va imbracati (nu mergeti in trening sau in papuci). A te imbraca intr-un mod elegant este mult mai placut decat a sosi in discoteca in tinuta de zi cu zi. Este important sa avem un tricou cu care sa ne putem schimba in cazul in care transpiram abundent. Inainte de a merge in discoteca este absolut necesar sa facem un dus si sa folosim un deodorant. Desi pare de la sine inteles acest ultim lucru, mai sunt unii care totusi uita acest lucru si pentru acestia e bine sa amintim aceasta regula.

2. Invitatia la dans.
Cand baiatul invita fata la dans, acesta trebuie sa o faca imtr-un mod elegant, galant si de ce nu amuzant, fiecare putand face acest lucru in stilul propriu. Invitatia trebuie facuta prin fata fetei si nu trebuie facuta de la departare, sau prin semne dintr-un capat in celalalt al ringului de dans. Cu cat invitatia e facuta intr-un mod mai frumos cu atat sansele de a avea un dans placut, este mai mare.

3. Nu va grabiti, ascultati muzica.
Primii pasi la inceputul unui dans trebuie facuti incet, fara figuri complicate, e foarte important sa existe o comunicare vizuala intre cei doi, baiatul sa se uite in ochii fetei, sa zambeasca si sa exprime ca acel dans ii face placere. Muzica este mai importanta decat faptul ca putem sa ii dam patenerei 5 piruete consecutive.

4. Respectati ringul de dans, partenerii de dans si pe cei din jur.
Alegerea locului de dans trebuie facuta astfel incat sa nu deranjam pe celilalti parteneri de dans. Deci e de preferat sa nu traversam un ring de dans full pentru a ajunge la locul in care dorim sa dansam trecand prin mijlocul ringului ci ocolind, astfel sa nu jenam pe nimeni in trecerea noastra.

In caz ca ati lovit pe cineva in timpul dansului sau atunci cand sunteti in preajma ringului de dans intotdeuna ceriti-va scuze.

Respectati-va partenerul de dans si nu mestecati guma in timp ce dansati.

In caz ca ati varsat o bautura, remediati acesta neplacere si chemati pe cineva sa curete.

5. Nu va cereti scuze pentru nivelul la care sunteti in salsa.
Fiecare ar trebui sa inteleaga ca toti am fost incepatori si daca se intampla sa dansati cu cineva cu un nivel mai scazut bucurati-va de dans si de compania patenerului respectiv. Adaptati-va nivelul de dans la inaltimea celui(celei) cu care dansati.

6. Concentrati-va pe partener si nu pe ceilalti de pe ringul de dans.
Andreea Georgescu spunea foarte frumos: “Every dance is a lovestory”. Bucurati-va de acel dans, atentia trebuie sa fie indreptata spre partener, priviti-l in ochi, acordati-i toata atentia voastra, zambiti, fiti atenti sa nu o(il) loviti si pentru baieti, atentie cum conduceti fata pentru a evita lovirea de alte perechi de pe ring. La sfarsitul dansului, multumiti partenerei si coduceti partenera in afara ringului de dans.

7. Adaptati-va stilul la muzica si muzica la stil.
Fiecare poate simti muzica in stilul propriu si o poate transpune in miscarile pe care le simte. Nu va jenati daca sunteti deosebiti. Cineva poate simti catre breakdance altcineva catre tango sau poate catre dans contemporan. Fiti voi insiva!

8. Explorati noi posibilitati in dans.
Poate sunt melodii care vi se par prea lungi sau pe care le considerati plictisitoare. Incercati sa dansati si pe aceste melodii pasind dincolo de zona voastra de confort. Simtiti fiecare instrument si depasiti barierele pe care le aveti in muzica.

9. Respectati structura unei melodii.
Fiecare melodie poate fi asematata unui poem. Are urmatoarele parti: inceput, expozitiune, intriga, desfasurare, punct culminant si deznodamant. La inceputul melodiei incepeti sa dansati cu miscari simple, fara figuri complicate, pe masura ce melodia avanseaza, adaptativa corespunzator muzicii, abordand paternuri mai complicate pe care le puteti le sustine. Prevedeti sfasitul melodiei si inceptiniti ritmul.

10. Distrati-va si simtiti-va bine.
Daca sunteti pe ringul de dans si nu va place dansul…ati nimerit intr-un loc nepotrivit. Folositi fiecare dans ca pe un moment de bucurie si distractie. Lasati o impresie buna celui(celei) cu care dansati si incercati sa socializati cu partenerul de dans.

Cu siguranta vor mai fi si alte reguli de adaugat. Daca macar pe acestea le vom respecta, comunicatea noastra de salsa va fi mai frumoasa.

Copytrightul acestui material apartine in exclusivitate Solo Baila ©2011, www.solobaila.com.

 

Leave a reply